Projectes

Repte PLANETech 2022

El passat octubre de l'any 2022, es va llançar conjuntament amb PLANETech, el repte internacional per trobar solucions tecnològiques que afrontin fenòmens meteorològics extrems en zones de muntanya. 

PLANETech és el clúster d’innovació en tecnologies pel clima (Climtech) i Mountain Partnership (Nacions Unides), una aliança de governs i entitats que treballen de manera coordinada per impulsar el desenvolupament més sostenible a zones de muntanya. El projecte té com a objectiu connectar innovadors locals i internacionals, per tal de trobar noves solucions a reptes derivats del canvi climàtic. 

 

El repte

A través del repte es van buscar solucions innovadores per afrontar fenòmens meteorològics extrems en zones de muntanya, a través de solucions tecnològiques, per tal de preveure, gestionar i reduir l'impacte d’incendis forestals, inundacions, tempestes, temperatures extremes... fenòmens que es preveuen cada cop amb més freqüència i amb més intensitat per acció del canvi climàtic, i que tenen greus conseqüències ambientals, econòmiques i socials. 

El guanyador

La start-up Hyds (Hydrometeorological Innovative Solutions) va ser el guanyador del repte i com a premi, s'ha impulsat una prova pilot conjunta al Principat d'Andorra.

Hyds a través de la seva plataforma ARGOS, creada a través del projecte europeu ANYWHERE (HORIZON2020) ha treballat amb nosaltres per millorar la seva capacitat d’anticipació i resposta proactiva davant fenòmens meteorològics i climàtics extrems de gran impacte.

Prova pilot

En la primera fase de la prova pilot en el marc de l'Andorra Living Lab, s'ha treballat en la integració de dades de riscos hidrometeorològics disponibles a Andorra a la plataforma, per a fer-ne seguiment i gestionar les possibles emergències causades per efectes climatològics. 

El treball s'ha realitzat de forma conjunta amb el Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències (DPCGE), el Servei Meteorològic Nacional (SMN), el Cos de Bombers d’Andorra (DPEIS), el Ministeri de Territori i Urbanisme i AR+I. Els diferents actors han posat en comú les necessitats per ajudar a la presa de decisions, així com definir els passos a seguir durant la segona fase del pilot. 
 


Projectes

Notícies