Passa endavant en l’anticipació i resposta davant fenòmens meteorològics extrems

Passa endavant en l’anticipació i resposta davant fenòmens meteorològics extrems

AR+I acompanya la firma HYDS en la implementació del seu projecte a Andorra, guanyador del Repte internacional PLANETech


El maig passat es va iniciar la implementació de la plataforma ARGOS al país per part de l’empresa Hydrometeorological Innovative Solutions (HYDS). El projecte presentat per HYDS va ser el guanyador del premi promogut per Andorra Recerca Innovació anomenat Repte PLANETech 2022 per mitjà del qual es buscaven solucions innovadores per afrontar els problemes derivats de fenòmens meteorològics extrems en zones de muntanya i implementar una prova pilot a Andorra que ajudés a la gestió de possibles emergències. 

La plataforma ARGOS, nascuda durant el projecte europeu ANYWHERE (HORIZON2020), ha de permetre les institucions del país millorar la seva capacitat d’anticipació i resposta proactiva davant fenòmens meteorològics i climàtics extrems de gran impacte. La plataforma es basa en un sistema únic d’alerta primerenca per tal de protegir la població, basat en l’anàlisi ràpid i l’anticipació dels riscos abans que es produeixin, els productes que ofereix també han de facilitar una millor coordinació dels serveis d’emergència sobre el terreny. 

En aquesta primera fase del pilot, HYDS i AR+I col·laboren en la integració de tota la diversitat de font de dades entorn els riscos hidrometeorològics disponibles a Andorra per generar els productes més idonis, en forma de visors, pel seguiment i la gestió davant possibles emergències causades per aquest fenomen. 

Durant la primera sessió de treball amb els col·laboradors del projecte, el 7 novembre, hi han participat els principals actors de país que intervenen en cas de problemàtica hidrometeorològica: el Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències (DPCGE), el Servei Meteorològic Nacional (SMN), i el Cos de Bombers d’Andorra (DPEIS) i el Ministeri de Territori i Urbanisme. La sessió ha consistit en una acció formativa que ha permès conèixer el funcionament i l’ampli catàleg de productes de la plataforma, com també identificar millor els requeriments de cada gestor i posar en comú les necessitats per ajudar a la presa de decisions, així com definir els passos a seguir durant la segona fase del pilot.

Aquesta prova pilot s’emmarca en l’espai gestionat per AR+I anomenat Andorra Living Lab, d’investigació, disseny i validació de projectes, que aprofita les oportunitats que ofereix el país per fomentar el talent i aportar solucions innovadores a la societat. AR+I vol agrair a tots els col·laboradors la cessió de les dades que faran possible la implementació de la solució guanyadora del Repte internacional PLANETech.

Sessió de treball a les oficines d'AR+I amb els diversos actors involucrats