Des d'Andorra Recerca + Innovació hem dissenyat una estratègia forestal lligada a l’economia circular promovent la resiliència forestal en el marc del canvi climàtic. Aquesta estratègia pretén donar suport a les institucions públiques per millorar el coneixement dels boscos, augmentar la seva capacitat d’embornal i fer el seguiment de la seva evolució tant en el temps com en l'espai.
El projecte estratègic de base que s’inclou dins d’aquesta línia de treball és l’Inventari Nacional Forestal d’Andorra (INFA). L’INFA representarà la presa de dades exhaustiva i estandarditzada de la totalitat dels boscos andorrans, comparable a la realitzada en qualsevol país europeu seguint les directrius del Joint Research Center i de l’Estratègia Forestal Europea.
Un cop finalitzat, l’INFA proporcionarà una base de dades i cartografia interactiva amb totes les dades biofísiques i dasomètriques dels boscos d’Andorra a una alta resolució espacial. El projecte s'ha iniciat amb un intens treball de camp arreu dels boscos nacionals de titularitat pública, on s'instal·laran gairebé dos-centes parcel·les fixes de mostreig i seguiment per monitoritzar l'estat del bosc a llarg termini.
La cartografia resultant es presentarà en una plataforma interactiva de consulta gratuïta i d’ús senzill per a tots els usuaris. Algunes de les variables publicades seran:
Aquest projecte servirà de base per desenvolupar altres estudis en les diferents línies de treball d'Andorra Recerca + Innovació i estratègiques pel país com:
Més enllà de la recerca, aquest és un projecte que pretén aportar eines i donar suport als Comuns i a Govern per a millorar el coneixement existent sobre els nostres boscos.
L'INFA, des de la vessant més científica, rep el suport del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, concretament de l’equip de Gestió Forestal Multifuncional, dirigit per la Dra. Míriam Piqué.