El projecte s'ha dut a terme entre els anys 2020 i 2022, dins la xarxa informal de botànics de l'est dels Pirineus (FloraCat) que treballa en coordinació des del 2011. Està coordinat per Maria Martin, de la Féderation des Réserves Naturelles Catalanes, i està previst que el projecte tingui continuitat en les properes convocatòries de finançament pirinenc.
Els objectius del projecte han estat:
Un Laboratori Botànic a Cel Obert vol ser un lloc de referència per al coneixement – conservació – gestió – investigació sobre plantes patrimonials del Pirineu. Són a àrees d’interès botànic important que es beneficien d’un programa d’acció sobre flora, definit i concertat entre els diferents actors interessats, amb l’objectiu de preservar les plantes, i adquirir coneixements pràctics per a la seva conservació.
Floralab es posiciona molt més enllà d’un simple dispositiu científic “sentinella” a favor de la flora patrimonial. El projecte ofereix al públic en general oportunitats de conèixer la flora pirinenca; organitza pels actors del territori jornades tècniques per fer-los conscients de la vulnerabilitat de les espècies; proposa als estudiants d’ecologia la participació a les sessions de formació per prendre consciència dels reptes i les dificultats de la conservació del patrimoni natural.
A Andorra algunes de les accions destacades han estat:
Andorra Recerca + Innovació és el soci principal del projecte a Andorra, però compta amb la gran complicitat i col·laboració del Parc Natural de Sorteny, el Parc Natural del Comapedrosa i la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
Aquest projecte està finançat pel programa Interreg-POCTEFA i pel Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi (https://www.ensenyamentsuperior.ad) del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus POCTEFA 2014 - 2020, referència AUEP011-AND/2019.