Projectes

FLORALAB: xarxa de laboratoris botànics a cel obert
© Olivia Colas

El projecte s'ha dut a terme entre els anys 2020 i 2022, dins la xarxa informal de botànics de l'est dels Pirineus (FloraCat) que treballa en coordinació des del 2011. Està coordinat per Maria Martin, de la Féderation des Réserves Naturelles Catalanes, i està previst que el projecte tingui continuitat en les properes convocatòries de finançament pirinenc.

Els objectius del projecte han estat: 

 • Millorar el coneixement i innovar, amb el suport de la investigació científica, en el seguiment de la flora pirinenca oriental rara i en perill d’extinció.
 • Promoure la cooperació interprofessional i transfronterera per a la preservació i la gestió concertada d’aquesta flora i dels seus hàbitats.
 • Formar estudiants d’ecologia i actors del territori (ramaders, forestals, guies de muntanya, etc.) en el coneixement de la flora pirinenca, però també en els reptes de la seva conservació.
 • Fer que aquest tema sigui accessible al públic en general.
Trobada transfronterera a Sorteny, un dels Laboratoris Botànics a Cel Obert.

Un Laboratori Botànic a Cel Obert vol ser un lloc de referència per al coneixement – conservació – gestió – investigació sobre plantes patrimonials del Pirineu. Són a àrees d’interès botànic important que es beneficien d’un programa d’acció sobre flora, definit i concertat entre els diferents actors interessats, amb l’objectiu de preservar les plantes, i adquirir coneixements pràctics per a la seva conservació. 

Floralab es posiciona molt més enllà d’un simple dispositiu científic “sentinella” a favor de la flora patrimonial. El projecte ofereix al públic en general oportunitats de conèixer la flora pirinenca; organitza pels actors del territori jornades tècniques per fer-los conscients de la vulnerabilitat de les espècies; proposa als estudiants d’ecologia la participació a les sessions de formació per prendre consciència dels reptes i les dificultats de la conservació del patrimoni natural.

A Andorra algunes de les accions destacades han estat:

 • Concursos fotogràfics i exposició itinerant Flora del Pirineu.
 • Festival transfronterer de la Flora del Pirineu.
 • Jornada d'intercanvi professional entre guies de muntanya i botànics.
 • Seguiment científic de Salix ceretana, Maianthemum bifolium, Astragalus penduliflorus i Xatardia scabra.
 • Millora de la gestió de la població i l'entorn d'una planta amenaçada a les Pardines.
 • Establiment d'un Laboratori Botànic a Cel Obert.
 • Pobles botànics del Pirineu.
Imatges d'alguns dels seguiments florístics a Sorteny i Ferreroles.

Andorra Recerca + Innovació és el soci principal del projecte a Andorra, però compta amb la gran complicitat i col·laboració del Parc Natural de Sorteny, el Parc Natural del Comapedrosa i la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Aquest projecte està finançat pel programa Interreg-POCTEFA i pel Departament d’Ensenyament Superior, Recerca i Ajuts a l’Estudi (https://www.ensenyamentsuperior.ad) del Govern d’Andorra de la convocatòria complementària als ajuts europeus POCTEFA 2014 - 2020, referència AUEP011-AND/2019. 

 


Projectes