Projectes

Espècies exòtiques i invasores

Actualment les espècies exòtiques i invasores són una de les preocupacions pel seu poder destructiu i que posa en risc els ecosistemes i la biodiversitat local arreu del planeta. Andorra Recerca + Innovació treballa en el seguiment d'algunes d'aquestes espècies que més preocupen a Andorra, però també assessorant el Govern d'Andorra en l'elaboració de plans de control i de seguiment.

Monitoreig de la papallona del boix - Cydalima perspectalis.

 

Es considera una espècie exòtica aquella que no és pròpia d'un territori, en aquest cas Andorra, ni ha pogut arribar-hi per causes naturals. També es poden anomenar al·lòctones en contraposició a les espècies autòctones. Normalment la seva arribada és a causa de la introducció (accidental o voluntària) per part de persones. 

No totes les espècies exòtiques són també invasores, fet que es produeix quan una espècie s'estableix i és capaç de reproduir-se i extendre's creixent de forma normalment exponencial. És en aquest moment que es converteix en un greu problema per la biodiversitat i els ecosistemes autòctons. Les conseqüències ecològiques són dificils de calcular, però a més una invasió biològica pot causar també problemes econòmics, sanitaris, socials... que en alguns casos poden ser irreversibles. 

Algunes de les causes de l'augment d'espècies exòtiques i invasores són l'escalfament global, i especialment la transformació del territori, els moviments de persones i de mercaderies entre territoris: tots ells elements molt habituals en el segle XXI. 

Canvis en el paisatge a Andorra entre 1948 i 2012 al nucli urbà d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

 

Andorra

L'any 2011 es va publicar un treball (Ruzafa, 2011 - vegeu referències) que establia quina era la flora al·lòctona d'Andorra, però el cert és que des de 2011 el coneixement sobre aquest camp, i les espècies més preocupants, poden canviar molt ràpidament. No hi ha cap catàleg de la fauna exòtica i invasora d'Andorra.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern d'Andorra treballa en l'elaboració de plans de control per les espècies exòtiques invasores amb la finalitat de limitar-ne la presència i proliferació.

La xinxa americana del pi - Leptoglossus occidentalis.

 

Reglaments

L’Estratègia nacional de la biodiversitat d’Andorra (ENBA) de l’octubre del 2016, va  preveure que es fés un seguiment i control de les espècies invasores d’Andorra.

La Llei 7/2019 de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, exposa a l’article 11 que “les administracions han d’adoptar les mesures necessàries per evitar la introducció i la proliferació en el medi natural d’espècies exòtiques, especialment quan es demostri científicament que poden competir amb les espècies autòctones i alterar-ne les característiques genètiques, els equilibris i les dinàmiques ecològics”. És per això que es va redactar un Reglament d’espècies exòtiques invasores, aprovat el 15 de juny del 2022, que té com a objecte protegir la biodiversitat autòctona i assegurar-ne la seva conservació mitjançant la prohibició d’importar i d’introduir al medi natural espècies exòtiques i també requereix que s’han d’establir mesures de control de les espècies de fauna i flora actualment al país, per evitar-ne la proliferació al medi natural.

 

Estudis en curs a AR+I

Andorra Recerca + Innovació treballa en el seguiment, control o assessorament de les espècies invasores següents: 

  • Cydalima perspectalis - papallona del boix. Més informació
  • Senecio inaequidens - seneci del Cap. 
  • Vespa velutina - vespa asiàtica. 
  • Leptoglossus occidentalis - xinxa americana del pi.

 


Referències

[1] Boneta, A., Pladevall, C., Komac, B. 2019 "Estudi de la distribució i estat actual del seneci del Cap (Senecio inaequidens) a Andorra l'any 2019". CENMA de l'Institut d'Estudis Andorrans, informe intern. 

[2] BOPA, 2019 "Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural,
de la biodiversitat i del paisatge
". Govern d'Andorra.

[3] BOPA, 2022 "Decret 258/2022, del 15 de juny del 2022. Reglament d’espècies exòtiques invasores". Govern d'Andorra.

[4] Ruzafa, A. 2011 "Flora al·lòctona d'Andorra. Avaluació de risc d'invasió i d'idoneïtat d'establiment per a tres espècies significatives". Universitat de Lleida, 292p.

[5] Pladevall, C., Komac, B. 2023 "Balanç del seguiment de la papallona del boix, Cydalima perspectalis, a Andorra 2023". Andorra Recerca + Innovació, informe intern. 

 

 

 

 


Projectes

Notícies