Projectes

ERGA Andorra
Photo by Sangharsh Lohakare on Unsplash

Amb la biodiversitat en risc i la conseqüent desaparició d'espècies a un ritme cada vegada major, la seqüenciació genòmica esdevé una eina indispensable per tal de conservar un llegat genètic per a les futures generacions abans que desapareguin i contribuir, en base a la informació obtinguda, a la seva protecció.

Les espècies seqüenciades entren a formar part de l'Atles Europeu de Genomes de Referència (ERGA) conformant una font d'informació de valor incalculable per a la comunitat científica que treballa en nombroses disciplines com la salut humana, l'agricultura sostenible, la lluita contra el canvi climàtic o l'epidemiologia, entre d'altres.

Com a membres del projecte ERGA, des d'Andorra s'ha iniciat la contribució amb el seqüenciament de dues espècies de papallones. Ambdues han estat seleccionades com a espècies pilot del projecte European Reference Genome Atlas (ERGA):

Lycaena helle. Photo by Paul Cools on Observation.org
Lycaena helle
Coenonympha glycerion
Coenonympha glycerion

Les dades de la seqüenciació de l’espècie de papallona Helleia helle es poden consultar a la web de l'ENA (European Nucleotide Archive).

 

Aquest projecte es realitza gràcies a la col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG) en el marc del conveni establert entre ambdues institucions de recerca per desenvolupar la genòmica al Principat d'Andorra. I gràcies a la col·laboració també amb el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG). Tots aquests tres centres es troben dins ERGA articulats en el Catalan Biogenome Project (CBP).

 


[1] M. Corominas, T. Garnatje, M. Niell, F. Palero, Diverses presentacions sobre “Projecte Biogenoma: conèixer el genoma de les espècies” a la 53ª Universitat Catalana d’Estiu. Prades 21 d’agost de 2021.

[2] M. Niell, V. Arroyo, R. Cartig, C. Pladevall, B. Komac, T. Alioto, S. Carbonell-Sala, F. Calvet, K. Gazaldeep, R. Guigó, “Helleia helle and Coenonympha glycerion: sequencing of two endangered butterflies from Andorra”, Biodiversity Genomics 2022, Virtual, 3-7 d’octubre 2022.

[3] M. Mc Cartney, A. et al. “The European Reference Genome Atlas: piloting a decentralised approach to equitable biodiversity genomics.” Preprint this version posted September 30, 2023.

 


Projectes

Notícies