Projectes

ADN PIRINEUS
© Xarxa Educació Pirineus Vius

El projecte ADNPYR – ADN PIRINEUS és un projecte que pretén posar en valor el patrimoni pirinenc amb els seus elements naturals, culturals i turístics a través de l’educació ambiental. Els objectius generals promouen el treball a partir de diferents accions de sensibilització, promoció i capacitació dels actors que viuen i visiten els Pirineus.

El projecte té 5 accions previstes:

  • ACCIÓ 1: Gestió del projecte. Compta amb els sis socis del projecte i amb la Xarxa Educació Pirineus Vius (XEPV) que integra més de 80 entitats d’educació ambiental.
  • ACCIÓ 2: Comunicació. Es tracta de desenvolupar accions de comunicació específiques per tal de fer arribar la informació a tots els públics.
  • ACCIÓ 3: Sensibilització. En aquesta acció s’integren 3 projectes:
    • Exposició itinerant Piribus, viatge al cor dels Pirineus. Aquesta exposició ubicada dins d’un remolc de tràiler visita diferents poblacions dels Pirineus durant el període de 2019 al 2021 (es va posposar degut a la pandèmia de la COVID-19). Andorra va acollir l’exposició a l’octubre del 2019 a la parròquia d’Escaldes-Engordany durant 15 dies. En aquest període, es van comptabilitzar 1.500 visites, de les quals unes 500 van ser d’alumnes d’escoles de tot el país que van poder gaudir de l’exposició. Paral·lelament es van organitzar 17 activitats de divulgació per tractar aspectes del patrimoni pirinenc present a Andorra, amb l’assistència de més de 250 persones.
    • Aplicació mòbil: Museu digital dels Pirineus, que pretén ser una eina de promoció, coneixement i divulgació sobre els elements del patrimoni pirinenc. L’objectiu és mostrar diferents massissos al llarg de tota la serralada dels Pirineus amb unes rutes associades i que en cadascuna s’hi puguin descobrir uns punts o elements d’interès patrimonial (biodiversitat, arquitectura, etnografia, riscos naturals, paisatge, història...). Al territori andorrà es podrà visualitzar el Parc Natural del Comapedrosa i la parròquia d’Ordino en varies rutes que integraran gairebé un centenar de punts d’interès sobre flora, fauna, paisatge, patrimoni cultural, arquitectònic i històric.
    • Plataforma formativa MOOC (Massive Online Open Courses). Una eina educativa a distància amb l’objectiu de poder donar a conèixer els elements que integren els Pirineus, englobats en els eixos de geologia, paisatge, biodiversitat i història humana. El portal educatiu estarà obert a tots els públics amb l’objectiu de formar i intercanviar informació de manera rigorosa i transversal sobre els elements del territori pirinenc i la seva valorització.
  • ACCIÓ 4: Propostes d’orientació estratègica amb l’elaboració d’una Estratègia d’educació ambiental per la Sostenibilitat i la Valorització del patrimoni. Aquest document pretén ser una pauta per a les institucions i entitats responsables de la sensibilització sobre el valor del patrimoni i la professionalitat de l’educació en matèria de sostenibilitat.
  • ACCIÓ 5: Coordinació pedagògica, formació i estructuració dels actors de l’educació ambiental. Aquesta acció engloba la realització de 2 seminaris i les anuals trobades de la xarxa transpirinenca d’educació ambiental, la xarxa Educació Pirineus Vius.

Aquest projecte està liderat per l’associació francesa Ligue pour la Protection des Oiseaux France (LPO) i compta amb la participació dels altres socis de projecte: la Generalitat de Catalunya, la Societat Pública GAN-NIK Gestión Ambiental de Navarra, la Fundació Catalunya La Pedrera, l’ONG SEO/BirdLife a l’Aragó i Andorra Recerca + Innovació.

Andorra Recerca + Innovació agraeix el suport financer del Ministeri d??Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra a través de l’ajut 2017 als projectes europeus POCTEFA 2014-2020 (Ref. AUEP005-AND/2017). 

 


Projectes

Notícies