Una trentena de persones assisteixen a la sortida d’AR+I per conèixer papallones diürnes

Una trentena de persones assisteixen a la sortida d’AR+I per conèixer papallones diürnes

El grup troba una espècie molt poc freqüent al país, la Teranyina (A. levana)


Gairebé una trentena de persones han participat a la sortida per mirar i conèixer papallones diürnes organitzada aquest diumenge per Andorra Recerca + Innovació. Els biòlegs Jordi Dantart i Jordi Jubany, membres de la Societat Catalana de Lepidopterologia i assessors del projecte de seguiment de papallones diürnes d’Andorra, han dirigit la sortida, que ha transcorregut pel camí dels Orris dels Cortals d’Encamp, passant en una primera instància per un ambient més forestal dominat per un bosc torbós de pi negre i posteriorment per diferents prats de l’estatge subalpí.

L’objectiu principal de la sortida era, segons l’investigador d’AR+I, Roger Caritg, “despertar l’interès dels assistents al món de les papallones”. S’han observat les diferents parts del cos de la papallona en el seu estadi adult, s’ha explicat el seu cicle de vida, la importància que juguen aquests insectes dins dels ecosistemes i les seves preferències d’hàbitats, entre altres peculiaritats. Al mateix temps, els assistents -de totes les edats-, han pogut practicar amb el salabret per intentar caçar alguna papallona.
 

Al llarg de la sortida s’han pogut enregistrar 29 espècies diferents, d’entre les que es poden destacar l’Apol·lo (P. apollo), el Dard de taques blanques (H. comma), la Llimonera (G. rhamni), la Muntanyesa de mollera (E. oeme), la Vellutada del salze (N. antiopa), entre d’altres. Però sens dubte, la gran troballa del matí d’aquest diumenge ha estat la Teranyina (A. levana). Aquesta és una espècie molt poc freqüent a Andorra, ja que fins aquest moment només havia estat citada una vegada a l’itinerari del BMS de Sorteny i a prop de la població de Bixessari (com. pers. Ann Matschke). Aquesta espècie, com el seu nom indica recorda una teranyina, amb la peculiaritat que presenta una coloració diferent si es tracta d’un exemplar de l’època primaveral (tons taronges) de si és de l’època estival (colors marronosos).

La sortida per conèixer les papallones diürnes ha estat organitzada per Andorra Recerca + Innovació, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Lepidopterologia i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.