Balanç del 2022 del portal ornitho.ad: 49 usuaris i 7.500 observacions

Participació i resultats del portal ornitho.ad l’any 2022

El portal de ciència ciutadana ha tingut una dinàmica participativa ascendent però encara té marge per seguir creixent

Andorra Recerca + Innovació
ha fet balanç de la participació i els resultats obtinguts del portal de participació ciutadana ORNITHO.AD l’any 2022. Aquesta eina, posada en funcionament al país el 2016 però que acumula una trajectòria major a altres països europeus, va entrar amb discreció als cercles naturalistes andorrans, però en destaca un augment de participació cada vegada major, que aquest 2022 ha quedat representat per 49 usuaris únics, que han contribuït amb un total de 7.459 observacions faunístiques diferents, un valor quasi el 9% superior del que va ser l’any anterior.

Nombre d'observacions registrades a www.ornitho.ad 

Tot i aquest augment de la participació, la comparativa amb territoris de l’entorn, segueix veient-se que Andorra podria tenir marge de creixement, sobretot pel que fa al nombre d’usuaris, ja que els avantatges del portal són aplicables a molts camps: contribuir altruistament a la millora del coneixement naturalista, revisió i validació de les observacions personals, elaboració de llistes d’observacions personals i consulta de les observacions dels altres, entrar a la comunitat de ciència ciutadana ornitho...

En aquest sentit l’AR+I ha treballat una col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) per tal que els usuaris andorrans puguin participar en els concursos que s’organitzen amb la col·laboració d’Swarovski, als cursos de la institució catalana i puguin gaudir de la mateixa informació que els usuaris del portal germà: www.ornitho.cat.

Els dos portals participen del mateix sistema intern que és ofert per una empresa naturalista suïssa amb el nom Biolovision. A Europa hi ha més de 10 països que formen part del mateix sistema, i l’agrupació de tota la informació fa que sorgeixin resultats més grans, com l’estudi de migracions d’ocells a Europa (www.eurobirdportal.org), l’actualització en temps real de la presència de certs animals, l’estudi de la fenologia de les espècies..., entre altres aplicacions.

En total són 17 els grups taxonòmics dels que es pot recollir informació, per exemple d’orquídies, papallones, caragols, coleòpters, cigales, ratpenats, etc.