El Geografies d’enguay, del 8 al 20 de maig, descobreix el Marroc

El Geografies d’enguay, del 8 al 20 de maig, descobreix el Marroc

AR+I i el comú d’Ordino ofereixen onze propostes per endinsar-se al país àrab

El cicle cultural Geografies posa rumb al Marroc amb onze propostes multidisciplinàries, del 8 al 20 de maig, que ens permetran descobrir “un país que no és comparable a cap altre visitat, divers i ric, més enllà del context sociopolític”, segons l’ha definit el coordinador del cicle i dels continguts, Albert Padrol. La cònsol menor i consellera de Cultura, Eva Choy, ha agraït a Padrol, i a Andorra Recerca + Innovació (ARI) la possibilitat de celebrar aquesta sisena edició a la parròquia d’Ordino. L’acte també ha comptat amb la presència de Jordi Guillamet, l’historiador i artífex del cicle des de la seva creació.

Els actes tindran lloc majorment al foyer de l’Auditori Nacional, a les set del vespre, i la inauguració el dilluns 8 anirà a càrrec del periodista, i premi Ramon Llull, Andreu Claret amb la conferència ‘Desafiaments i oportunitats d’un veïnatge ineludible’. El dimarts 9,  l’enginyer, escriptor i viatger Abel Pascual conversarà amb el periodista de viatges Toni Arbonès a la ponència ‘El nostre Marroc, viatges a peu per l’Atles Oriental’. El dimecres 10, la música Gnawa serà protagonista amb la interpretació del duet Indie Gnawa, uns ritmes originaris de l’Àfrica subsahariana que va arribar al Magreb amb els esclaus i encara és influència per a la música actual. La conferència del dijous 11 anirà a càrrec de l’acadèmic islamista, Gonzalo Fernández Parrilla, que el dia 12 juntament amb l’escriptor Youssef el Maimouni faran una presentació literària a la llibreria La Trenca.

Entre les propostes, tornaran a haver-hi tallers gratuïts amb aforament limitat, com el de dissabte 13, a les 11h ‘Posem-nos henna’ amb Ghizlane Bellari. El col·laborador habitual de Geografies, Víctor Pallejà, ens visita en aquesta ocasió per acostar-nos a la recerca de la petjada musulmana als Pirineus a la conferència ‘Marroc de lluny i de prop. Una introducció a la seva història vista des dels Pirineus’. Pallejà s’endinsa en el vessant espiritual del món sufí en una segona xerrada el dimecres 17 de maig, ‘Marroc i la història espiritual de l’extrem occident africà’.

Entrevista en directe, el dimarts 16 de maig, a càrrec de la periodista Alba Doral que conversarà amb la cantant Ikram Essaghir, d’origen amaziga, sobre els estereotips i els estigmes de l’origen a la xerrada ‘L’odiosa pregunta: I tu, d’on ets?’. Per últim, no podia faltar l’arquitectura característica de les fortaleses de fang o kasbah tradicionals, a càrrec de l’especialista Roger Mimó, serà el dijous 18.

El punt i final del cicle el posarà la professora i lingüista de l’UdA, Nadia Azzouz, una andorrana d’origen marroquí que ens ensenyarà a preparar el cuscús, el dissabte 20 de maig, a les 11h, a la Casa Pairal.

 

 


Tota la informació a geografies.ad