AR+I i Sound Earth Legacy organitzen un seminari transfronterer de co-creació de podcasts sobre rutes de patrimoni sonor de muntanya

AR+I i Sound Earth Legacy organitzen un seminari transfronterer de co-creació de podcasts sobre rutes de patrimoni sonor de muntanya

El projecte també compta amb la col·laboració l'entitat menorquina EsFar cultural

En el marc del Pla d’Accio´ - accio´ No2 del projecte RINS, que respon a les sigles Ruta Inclusiva Natura Sonora, l’ordinenca Casa de la Muntanya ha acollit, durant el 27, 28 i 29 de març, el primer seminari d’aquesta iniciativa de laboratoris transfronterers de co- disseny i co-creacio´ de rutes de patrimoni sonor de muntanya en format digital, accessibles i inclusives per a tot tipus d’usuaris. Les jornades han comptat amb la participació d’experts en patrimoni sonor de Catalunya, les Illes Balears i Andorra.

El projecte esta` i´ntegrament financ¸at per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), mitjanc¸ant la primera convocato`ria de microprojectes de cooperacio´ transfronterera. El consorci d’aquesta iniciativa esta` format per les associacions Sound Earth Legacy, Es Far Cultural i Andorra Recerca + Innovacio´. Cada territori elaborarà quatre podcasts d’una durada d’entre 5 i 10 minuts, que serveixi per identificar rutes sonores relacionades amb el seu patrimoni.

La Casa de la Muntanya, concebut com un espai per a la recerca innovadora i participativa per al desenvolupament d’activitats basades en aproximacions multidisciplinàries, ha acollit una quinzena de persones, la majoria experts d’Andorra en patrimoni cultural, biodiversitat, inclusió, geologia i so, que han posat en comú els seus coneixements per elaborar el guió dels futurs podcasts.

Un cop feta la presentació del projecte, la biòloga Eloïsa Matheu, ha protagonitzat la conferència sobre els fonaments de bioacústica i ecoacústica. Ha explicat que la bioacústica, l’estudi científic dels sons biològics, estudia la comunicació acústica dels essers vius, en el sentit més ampli des de la producció de so, la transmissió, l’adquisició i aprenentatge i fins a l’evolució dels senyals sonors. I la importància de crear una col·lecció o llibreria de sons de referència per a la seva consulta científica i naturalista.

L’ecologia acústica s’interessa en les interaccions dels essers vius amb el seu entorn sonor, i com aquest influeix en els éssers vius. Matheu també ha parlat de la importància del so del paisatge com a element que aporta molta informació sobre l’estat i la salut dels ecosistemes i la disciplina que l’estudia. I ha posat un exemple sonor d’una gravació en una vall del Pirineu amb elements de geofonia -un riu-, biofonia -cant d’ocells- i antropofonia -avió que sobrevola la vall-.

Una conferència-taller vivencial sobre inclusivitat i disseny universal feta per la professora Angi Duró, i que ha comptat amb el testimoni del fisioterapeuta i consultor de disseny universal, Xavier Mandicó, ha precedit una sortida del grup al poble de la Cortinada, on s’ha treballat la descoberta de l’ecosistema rocallo´s, l’ecosistema ripi´cola i cultius associats. Això s’ha fet a Cal Pal, una casa històrica característica del país reconvertida en un espai per fomentar la reflexió sobre la identitat andorrana, a través dels coneixements de Xavier Llovera, qui ha estat cap de la Divisió d'Actuacions en Museus i Monuments a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, Jordi Nicolau, biòleg del Parc Natual de Comapedrosa i Anna Echevarría, doctora en Ciències de la Terra d’Andorra Recerca i Innovació.

La segona jornada del seminari ha començat amb una sessio´ de treball de camp, al bosc i a un prat situats al voltant de la carretera del coll d’Ordino, on els investigadors d’Andorra Recerca i Innovació: la doctora i enginyera forestal, Marta Domènech, el doctor en Biodiversitat, Ecologia i Medi Ambient, Benjamín Komac i la biòloga Clara Pladevall, han transmès els seus coneixements a la resta del grup per ajudar a treballar la descoberta de l’ecosistema forestal i de l’ecosistema de prats i pastures, que formaran part de l’estructura per a l’edició i producció de les quatre rutes sonores.

La resta del seminari, tant dimarts a la tarda com dimecres fins al migdia, la Casa de la Muntanya ha tornat a ser el laboratori de coneixement, on experts i membres dels tres equips que formen part del projecte RINS han desenvolupat el contingut dels futurs podcasts. El taller de co-creació ha conclòs amb la presentació dels resultats de les guies.

D’aquesta manera, s’ha complert l’objectiu de crear una espai d’intercanvi, de reflexió i d’aprenentatge entre professionals, aficionats i interessats en l’àmbit del patrimoni sonor, el disseny universal i la difusió´ i valoritzacio´ del patrimoni natural i cultural de muntanya. I s’han dissenyat i elaborat les guies de quatre rutes sonores inclusives en format podcast, que ajudin a difondre, per a tot tipus de públic, el patrimoni natural i cultural de la reserva de la biosfera d’Ordino.