20 anys del BMSAnd!

El divendres dia 4 de juliol estàvem de festa grossa, doncs es van celebrar a Sant Julia de Lòria els 20 anys del projecte BMSAnd, la xarxa de seguiment de papallones diürnes d’Andorra, que té com a principal objectiu conèixer la diversitat de papallones del país i seguir l’evolució de les seves poblacions.
La celebració va ser molt emotiva, i va aconseguir reunir a la majoria de col·laboradors i assessors del projecte així com també altres persones interessades en la temàtica i es van exposar els principals resultats d'aquest projecte de llarg termini.

Des d'Andorra Recerca + Innovació es va fer una breu introducció sobre els orígens i recorregut de la xarxa BMS a Andorra, posant especial èmfasi en totes aquelles persones que d’una forma o altre han col·laborat a engruixir aquest projecte. A continuació els assessors de camp del BMSAnd, els biòlegs Jordi Dantart i Jordi Jubany, van tractar des d’un punt de vista més científic la gran diversitat de papallones del país i quines tendències mostren les seves diferents poblacions; fruit de l’anàlisi de les dades recollides durant aquests 20 anys a la xarxa. Per finalitzar el torn de xerrades, el coordinador científic de la xarxa de papallones de Catalunya, el Sr. Constantí Stefanescu, va parlar extensament de la contribució científica que s’extreu de les dades obtingudes a partir de la xarxes BMS.
El cap de setmana de celebracions s'ha completat amb sortides de camp formatives per als col·laboradors del projecte, i una sortida oberta al públic.
En el balanç d’aquests 20 anys del BMSAnd, el projecte ha aportat un gran coneixement sobre les papallones diürnes d’Andorra. El que va començar, amb una xarxa amb 3 itineraris, l’any 2006, avui en dia s’ha convertit en 10 itineraris actius al llarg de la geografia andorra, els quals aporten de forma continuada dades de papallones d’hàbitats molt diferents. Concretament es pot afirmar que el 95% de les 155 espècies diferents de papallones diürnes que es coneixen a Andorra han aparegut en algun moment o altre en alguns dels itineraris de la xarxa.
Al mateix temps, l’exhaustiu treball de camp realitzat al llarg d’aquests 20 anys ha permès conèixer les tendències poblacionals de bona part de les espècies de papallones del país, així com també el canvi que ha sofert en la seva abundància. Concretament, si avui en dia ens preguntem si a Andorra hi ha menys papallones que fa 20 anys, la resposta, per desgracia, és afirmativa: segons les dades, des de l’any 2006 fins l’actualitat es pot afirmar que hi ha un 39% menys de papallones que fa 20 anys enrere.
Sens dubte, totes les aquestes dades ens han d’ajudar a tenir un major coneixement de la fauna lepidopterològica del país i a establir els mecanismes per conservar-les.
Des de l’AR+I volem agrair a tots els col·laboradors del BMSAnd l’esforç realitzat setmana rere setmana durant tots aquests anys, així com també a tot els assessors i companys del Catalan BMS per donar estructura i rigor científic al projecte.

