Projectes

RINS_Ruta Inclusiva Natura Sonora

El projecte RINS - Ruta Inclusiva Natura Sonora és una proposta de laboratoris transfronterers que a través del co-disseny, la co-creació, la transferència de coneixement i l'intercanvi de bones pràctiques pretèn crear rutes de patrimoni sonor de muntanya i de costa inclusives i accessibles a totes les persones en format digital de podcast.

El consorci del projecte està format per l’Associació Sound Earth Legacy (SEL), Andorra Recerca + Innovació (AR+I) i la participació de l’Associació Es Far Cultural (EFC).

Els objectius principals del projecte son:

  • Intercanviar bones pràctiques entre territoris per idear i dissenyar nous models que apropin d'una manera sostenible i inclusiva el medi ambient a través d'eines tecnològiques immersives.
  • Crear els podcasts de rutes inclusives de natura sonora, amb contingut educatiu a través de gravacions de paisatges sonors immersius d'Andorra, Catalunya i Menorca per compartir amb un públic nacional i internacional a través de plataformes, xarxes socials, entre d'altres.
  • Reforçar la cooperació d'iniciatives transfrontereres que pretenen posar en valor el seu patrimoni sonor natural com a part del patrimoni intangible, sensibilitzar per a la protecció i el respecte cap al medi ambient.
  • Potenciar la mobilitat transfronterera d'experts multidisciplinars de cada territori.

Es tracta de desenvolupar un recurs destinat a tota la ciutadania que per motius de salut o altres, no puguin accedir als espais naturals i vulguin conèixer a través dels paisatges sonors i els continguts educatius digitals, aquest patrimoni. 

Des d'Andorra Recerca + Innovació s'ha escollit treballar dins de la parròquia d'Ordino, declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco el 2020, per tal de posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic, així com d'història humana que ha esculpit els entorns tal i com es coneixen avui en dia.

Taller co-creació a Ordino 2023
Taller de co-creació, a Ordino.

El projecte està íntegrament finançat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) mitjançant la primera convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera dels Pirineus.

Rutes inclusives de natura sonora, disponibles al nostre canal de Youtube i a la plataforma SoundCloud, en català, castellà i francès.

Producció sonora a càrrec de Lluís Casahuga.
Locució a càrrec d'Arnau P.Orobitg

Projectes

Notícies