La tardor més càlida des de 1950

La tardor més càlida des de 1950

Aquesta tardor ha estat càlida i seca a l’estació de Central de FEDA, sent la més càlida des del 1950 seguida de la tardor del 2011, 2006 i 2014. L'última tardor normal o amb una temperatura mitjana inferior a la temperatura mitjana de referència pel període 1981-2010 va ser la del 2010.

Anomalia de la temperatura mitjana a la tardor pel període 1950-2022 a l'estació de Central de FEDA. 
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

En aquest sentit la temperatura mitjana ha estat de 12.8ºC quan la temperatura mitjana pel període de referència és 10.4ºC. Pel que fa a les precipitacions no han estat excepcionals i en aquests tres mesos s’han acumulat 146,2mm quan la mitjana pel període de referència és 226.1mm. Si tenim en compte com han estat aquests tres mesos, s’ha registrat un mes de setembre càlid, amb precipitacions poc abundants, un mes d’octubre amb temperatures molt per sobre la mitjana i sent el més càlid des del 1950 i precipitacions escasses i finalment un novembre càlid i sec.

Anomalia de la temperatura diària durant la tardor a l'estació de Central de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació

Les primeres nevades es van donar a finals de setembre a l’alta muntanya on es van acumular fins a 2cm de neu. Tanmateix fins ben entrat el mes de novembre no hem gaudit un paisatge emblanquinat fins a cotes baixes i amb prou guix de neu perquè fos més que testimonial a l’alta muntanya. El dia 4 de novembre l’estació de Sorteny va registrar fins a 10cm de neu nova. Els dies 22 i 29 es van acumular els gruixos més importants, fins a un gruix de 37cm i un total de 39cm el darrer dia. Tanmateix són gruixos per sota del la mitjana per l’època de l’any.

Precipitació total de la tardor a l'estació de Cental de FEDA.
Gràfic: Andorra Recerca + Innovació.

Des d'Andorra Recerca + Innovació, aviat ampliarem la informació en el Butlletí Climàtic que elaborem conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional d’Andorra.