Acaba la primavera meteorològica amb un maig normal en temperatures i plujós

Acaba la primavera meteorològica amb un maig normal en temperatures i plujós

Aquest maig ha estat normal en allò referit a les temperatures i plujós, a l’estació Central de FEDA. La temperatura mitjana màxima ha estat de 18ºC i la temperatura mitjana mínima ha estat de 7ºC. Les temperatures s’han caracteritzat per un període càlid amb temperatures màximes de 23ºC el dia 11 i un segon període on el dia 29 es van superar els 24ºC. Pel que fa a les temperatures mínimes aquestes s’han donat a principi de mes sobretot amb 1ºC el dia 3. 

Temperatura màxima i mínima diària al maig, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 1981-2010 (línia discontinua) a l’estació Central de FEDA.

A l’alta muntanya, l’estació de Sorteny a 2290m ha registrat temperatures força baixes excepte els dies del 12 al 15 on les temperatures màximes van superar els 15ºC. En canvi, a partir del dia 21 es van registrar temperatures baixes, on el dia 23 es va registrar la temperatura mínima més baixa del mes amb -10.5ºC i la màxima va ser de -7.2ºC.

Temperatura màxima i mínima diària al maig, la mitjana màxima i mínima pel període de referència 2009-2009 (línia discontinua) a l’estació de Sorteny.

Pel que fa a la precipitació, l’estació va registrar 123.9mm en tot el mes quan la mitjana climàtica pel període de referència 1981-2010 és de 90mm. Aquesta ha estat repartida en diferents dies. Els principals episodis han estat a principis de mes entre el 1 i el 8 amb 33.3mm. Entre els 12 i el 22 un altre episodi destacat on s’han acumulat fins a 62.9mm amb precipitacions amb és de 10mm els dies 14, 18 i 19. El dia amb més precipitació acumulada va ser el 24 amb 25.1mm. Altres estacions també han registrat valors de precipitació mensual força destacables com Sorteny amb 150.3mm, Ransol amb 141.8mm i Grau Roig amb 162.1mm.

Distribució de la precipitació diària a Central de FEDA.

Pel que fa al seguiment del mantell nival a l’estació de Sorteny, les temperatures dels darrers dies i les precipitacions en forma d'aigua han fet disminuir considerablement el mantell i ja no queda neu a l’estació. Cal destacar però els episodis dels dies 7 i 8 on es van acumular fins a 10cm de neu nova i els dies del 16 al 18 amb 10cm de neu nova més. A diferència de la temporada passada aquest any el mantell de neu s’ha mantingut fins a finals del mes.

Evolució del mantell de neu a l'estació de Sorteny per la temporada 2023-2024. 
Fes clic sobre el gràfic interactiu.

Pel que fa al conjunt de la primavera meteorològica aquesta ha estat càlida en temperatures, ja que març i abril van ser càlids amb anomalies de 1.6ºC i 2.2ºC respectivament. En canvi, en precipitacions, han estat generoses ens els tres mesos. Aquesta generositat ens han donat aquest color verd en el paisatge de les nostres muntanyes. 

Anoamlia de la precipitació en la primavera a l'estació Central de FEDA. Gràfic interactiu.

Ben aviat ampliarem la informació dels Butlletins Climàtics conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional.