AR+I ha impartit 124 sessions formatives a més de 2.300 alumnes durant el curs 2024-2025

A través d’Aula transmetem coneixement científic i facilitem material pedagògic als tres sistemes educatius
Des d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) cada curs escolar realitzem sessions de formació dirigides a alumnes i a docents, per tal d’apropar als centres escolars la ciència i la investigació que es realitza a la nostra Fundació. Durant el curs escolar 2024-25 des d’AR+I s’han dut a terme 124 sessions formatives a les escoles de tot el país dels tres sistemes educatius. En les formacions han participat 2.325 assistents, d’edats compreses entre els 3 anys i fins a adults. Les intervencions a les escoles es realitzen majoritàriament per part de la tècnica pedagògica de l’AULA d'AR+I i també amb la participació d’investigadors i d’investigadores de l'entitat.
A més de les formacions presencials, des de l’AULA s’han elaborat recursos en diferents formats, perquè serveixin de suport a les escoles i puguin ser utilitzats a criteri dels i les docents. Una altra vessant en la tasca d’aquesta àrea és el treball en xarxa amb entitats d’educació ambiental per al desenvolupament de recursos i la dinamització d’accions emmarcades en programes internacionals d’àmbit pirinenc. En aquest sector, l’objectiu es basa en la divulgació i sensibilització entorn del patrimoni pirinenc tant natural com cultural.
Per tal d’atendre les peticions que provenen de les escoles, des de la fundació es treballa en col·laboració amb l’Àrea de Convenis, Relacions Internacionals i Projectes Educatius del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats del Govern d’Andorra. En el document adjunt de resum de col·laboracions, les sessions formatives s’han agrupat en alguns cassos, segons les etapes escolars, o bé, segons la naturalesa o marc de les intervencions, i en cadascuna d’elles, s’especifica la formació rebuda, en quins centres educatius s’han realitzat, el nombre de sessions fetes i el nombre d’alumnes que han rebut la formació. En les intervencions emmarcades amb projectes transversals o transfronterers d’àmbit pirinenc, es tracten globalment les intervencions.
A tall d’exemple, a les escoles de primera ensenyança del país s’ha dut a terme un taller d’assetjament escolar i pressió grupal. Aquest taller s’emmarca dins del Pla de prevenció de l’assetjament escolar als Centres Educatius del Principat d’Andorra 2019-2023 treballat pel Ministeri. Els grups d’alumnes són de 5è curs (sistemes andorrà i espanyol) i CM2 (sistema francès). Durant la sessió d’una hora es desenvolupa una dinàmica grupal i es treballa el concepte de l’assetjament escolar des de la reflexió i el diàleg amb els diferents grups classe. Durant el curs, s’han realitzat un total de 31 sessions en 17 centres escolars dels 3 sistemes educatius i han rebut la formació un total de 547 alumnes d’entre 10 i 11 anys.
Col·laboracions formatives a les escoles, curs 2024 - 2025